fbpx

Prawidłowe żywienie jest podstawą zdrowia organizmu

Odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne i łagodzącym objawy chorobowe. Spożywane codziennie produkty i ich ilość nie powinny powodować wzrostu masy ciała.
Odpowiednie odżywianie, bazujące na naturalnych i nieprzetworzonych produktach, odpowiednio dobrane do obecnego stanu zdrowia jest niezbędnym elementem profilaktyki oraz leczenia bardzo wielu chorób. Dobrze dobrana dieta może zmniejszyć uciążliwe dolegliwości, poprawić samopoczucie i zwiększyć odporność organizmu.

„Pozwólcie, aby pożywienie było waszym lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem`` Hipokrates

Udzielam porad:

  • w chorobach układu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks, zaparcia, biegunki, kamica żółciowa, choroby wątroby i trzustki)
  • przy zaburzeniach przemiany materii (choroby tarczycy, cukrzyca typu II i insulinozależna, dna moczanowa)
  • w chorobach układu krążenia (cholesterol i trójglicerydy, miażdżyca, nadciśnienie, stan po zawale)
  • w chorobach układu moczowego (kamica nerkowa, niewydolność nerek)
  • przy alergiach, nietolerancjach żywieniowych (fenyloketonuria, celiakia, galaktozemia, nietolerancja laktozy i sacharozy, inne)
  • w anemii (niedobór żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego)

Co powinieneś wiedzieć

Wysoka masa ciała stanowi jeden z głównych czynników ryzyka chorób naczyniowo-sercowych.

Tak. Od dawna znana jest zależność pomiędzy nadwagą i otyłością a częstotliwością występowania np. nadciśnienia tętniczego. Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej jest możliwa w każdym wieku. Dlatego bardzo ważna jest zdrowa dieta i aktywność fizyczna. W takich przypadkach uwzględniam w diecie zmniejszenie spożycia soli, zwiększenie spożycia owoców i warzyw czy zmniejszenie spożycia tłuszczów trans. Wielu pacjentów ma bardzo złe nawyki żywieniowe, a bez pomocy dietetyka i odpowiedniej motywacji wdrożenie zdrowego stylu życia jest często niemożliwe.

Leczenie niedoczynności tarczycy polega na farmakoterapii i wartościowej diecie.

Tak. Niestety przy niedoczynności tarczycy nie możemy zrezygnować z farmaceutyków. Natomiast odpowiednio skomponowana dieta może przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu. Istnieją pewne składniki mineralne oraz witaminy, które warunkują prawidłowe działanie gruczołu tarczowego. Jod, selen, żelazo, cynk – to tylko kilka niezbędnych minerałów obowiązkowych przy wspomaganiu leczenia tarczycy.

Zawsze konsultuj z lekarzem przyjmowanie leków w kontekście diety.

Należy pamiętać, że bardzo często pomiędzy składnikami żywności a składnikami leków może dochodzić do interakcji, której konsekwencją jest ograniczenie skuteczności leczenia lub zwiększenie ryzyka wystąpienia działań niepożądanych. Bardzo problematyczny bywa np. sok grapefruitowy – może spowodować zaburzenia metabolizmu niektórych leków w wątrobie i/lub jelicie cienkim. Czytaj uważnie ulotki przyjmowanych leków – jeśli lek należy przyjmować dwie godziny przed posiłkiem kieruj się wskazówkami, najwięcej bowiem poznanych interakcji pomiędzy składnikami żywności a lekami zachodzi na etapie wchłaniania.

Dieta w cukrzycy to całkowita eliminacja węglowodanów.

Nie. Dieta w cukrzycy eliminuje węglowodany w postaci cukrów prostych – słodyczy, ciast i słodzonych przetworów owocowych typu dżem. W diecie powinny jednak znaleźć się węglowodany złożone – pieczywo żytnie na zakwasie, kasze (gryczana, jaglana), płatki owsiane, komosa ryżowa czy brązowy ryż.

Jajka bardzo podnoszą poziom cholesterolu.

Walczmy z tym mitem. Nie odmawiajmy sobie jajek, ponieważ zawierają witaminę B12 i D. Spożycie kilku jajek w skali tygodnia na pewno nie podwyższy drastycznie poziomu cholesterolu. Zwróćmy za to uwagę na inne spożywane pokarmy np. tłuste, smażone mięso czy słodycze.