
Wszystko co musisz wiedzieć zanim zaczniesz
Program żywieniowy dobieram indywidualnie do Twojego stylu życia, stanu zdrowia i preferencji smakowych. Nie ma diety CUD – taka nie istnieje. Już na pierwszej wizycie dowiesz się, że aby schudnąć, wcale nie trzeba stosować drakońskich diet – wystarczy po prostu zdrowo się odżywiać zmieniając stopniowo i konsekwentnie swoje nawyki żywieniowe. Przekonasz się, że dieta odchudzająca może być smaczna i przyjemna.
Jeżeli stosowałaś/stosowałeś już wszystkie możliwe diety odchudzające i dalej zmagasz się z nadprogramowymi kilogramami, zapraszam na konsultacje, podczas których wskażę Ci ewentualne błędy żywieniowe i pokażę, jak je zmieniać i jak nad nimi pracować, aby w końcu uzyskać oczekiwane efekty.

Planowanie i przygotowanie
Jednym z ważniejszych elementów w codziennym życiu jest prawidłowe odżywianie.
- Wskazówki i trendy kulinarne
- Pomysły na przekąski i dania główne
- Diety wegetariańskie i specjalne
- Wartości odżywcze i etykiety żywności
Co powinieneś wiedzieć
Otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia chorób.
To przykra prawda – nadciśnienie, miażdżyca, udar mózgu, choroba wieńcowa, nowotwory, cukrzyca, zapalenie stawów, bóle kręgosłupa, problemy z oddychaniem – wszystkiemu temu winne są nadprogramowe kilogramy. Nadwaga i otyłość nie bez powodu nazywane są chorobami cywilizacyjnymi zagrażającymi naszemu zdrowiu i życiu. Dlatego tak ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna zarówno u dorosłych jak i dzieci.
Cukier Twój wróg!
Kolejna smutna prawda. Ograniczenie cukrów w diecie może znacznie przyspieszyć naszą drogę do wymarzonej sylwetki. Najgorszym wrogiem człowieka jest cukier rafinowany, dodawany do większości produktów dostępnych w sklepach czyli ten, po który najczęściej sięgamy.
Cukru powinniśmy całkowicie unikać. Cukier w codziennej diecie powoduje bowiem błyskawiczny skok poziomu glukozy, co sprawia, że nawet po sytym, słodkim posiłku możemy mieć ochotę na zjedzenie czegoś więcej.
Tłuszcze są potrzebne w codziennej diecie.
Tak, tak i jeszcze raz tak! Tłuszcze są niezbędne naszemu organizmowi. Potrzebne są m.in. do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Brak tłuszczu może prowadzić do awitaminozy i problemów z wypróżnianiem. Zdrowa dieta odchudzająca powinna zapewniać 30 proc. energii pochodzącej właśnie z tłuszczu. Przy wyborze tłuszczu należy wybierać produkty bogate w kwasy omega 3, 6 i 9 – znajdziemy je w np. w morskich rybach, orzechach, sezamie czy słoneczniku.
Moja rada: jeśli sięgasz po owoce, np. na podwieczorek, zjedz do nich np. 4 orzechy brazylijskie.
Głodówka to dobry sposób na utratę zbędnych kilogramów.
Absolutnie nie! Wprawdzie kilkudniowa głodówka może przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej, jednak prowadzi ona do osłabienia, a nawet wyniszczenia organizmu. W pierwszej kolejności pozbywamy się z organizmu wody, co powoduje utratę wagi, nie dostarczając przy tym niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dawki składników budulcowych, witamin oraz minerałów. Tym sposobem po kilku dniach postu i powrocie do poprzednich nawyków żywieniowych pojawia się jedynie efekt jo-jo.
Produkty typu LIGHT - dobre przy odchudzaniu.
Robiąc zakupy dokładnie czytaj etykiety! Nie każdy produkt oznaczony jako „light”, „fit” czy „0%” jest naprawdę niskokaloryczny i wcale nie musi to oznaczać, że takie produkty zawierają mniej cukru lub tłuszczu. Często też zamiast np. naturalnego cukru producenci używają sztucznych słodzików, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Zdarza się również, że tłuszcz zastępują cukrem- jak w przypadku majonezu w wersji „light”. Pamiętaj! – jedząc produkty odchudzone, spożywasz więcej chemii, która jest szkodliwa.
Rezygnacja z podstawowych posiłków (śniadanie, kolacja) pomaga w redukcji zbędnych kilogramów.
To kolejny mit mocno zakorzeniony w naszej świadomości. Na metabolizm zdecydowanie lepszy wpływ ma jedzenie małych ale częstych posiłków (5 razy dziennie), niż spożywanie mniejszej ilości porcji, często bardzo obfitych. Dodatkowo rezygnując z posiłków rozleniwiamy nasz układ trawienny – dajemy mu bowiem zbyt często „wolne”, a to z kolei zwalnia metabolizm i utrudnia odchudzanie. Sposób odżywiania powinien być dopasowany do trybu życia każdej osoby. Pierwszy posiłek powinniśmy spożyć nie później niż godzinę po przebudzeniu. Ostatni posiłek powinniśmy zjeść około 2-3 godziny przed snem, więc nie musi to być koniecznie godzina 17:00/18:00, jak się powszechnie uważa.
Wystarczy sam wysiłek fizyczny i zrzucę zbędne kilogramy.
Nieprawda. Aktywność fizyczna jedynie wspomaga odchudzanie. Musimy pamiętać, że oczekiwany skutek przyniesie dobrze zbilansowana dieta wspomagana odpowiednio dobraną aktywnością ruchową. Należy pamiętać, że podczas regularnego uprawiania sportów zwiększa się ilość masy mięśniowej, która sporo waży, co utrudnia zmniejszenie masy ciała. Ważny jest więc rodzaj wykonywanego wysiłku fizycznego. Przy krótkim i intensywnym treningu organizm spala głównie węglowodany. Aby spalić tkankę tłuszczową, należy ćwiczyć regularnie, a trening powinien trwać co najmniej godzinę.
Owoce można jeść do woli.
Zdecydowanie nie. Owoce są zdrowe i zawierają duże ilości witamin. Niestety zawierają także ogromną ilość cukrów. Po ich zjedzeniu nasz organizm reaguje tak jak po zjedzeniu słodyczy – szybko czujemy się głodni. Dlaczego? Dlatego, że cukry proste zawarte w owocach powodują szybki wzrost glukozy we krwi i szybki jej spadek. Z powodu takich niekontrolowanych wahań cukru bardzo często pojawiają się zachcianki na kolejne słodkie przekąski. Dodatkowo podjadanie owoców między posiłkami spowalnia proces odchudzania. Jeżeli już koniecznie chcemy sięgnąć po jakiś owoc, powinniśmy zrobić to w ramach posiłku.
Śniadanie
Jajka ubić, dodać mąkę kokosową. Omlet smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Mleczko kokosowe zmiksować z 1/2 banana i ksylitolem (można dodać kakao). Polać omlet i posypać owocami.
produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa | energia [kcal] |
Jajo | 100 | 2 sztuki | 139.0 |
Mąka kokosowa | 15 | 1 łyżka | 51.5 |
Olej kokosowy | 5 | 1 łyżeczka | 43.1 |
Mleczko kokosowe, w puszce | 20 | 2 łyżki | 40.6 |
Banan | 90 | 1 mała sztuka | 85.5 |
Ksylitol | 7 | 1 łyżeczka | 16.8 |
Mandarynka | 30 | 1/2 sztuki | 12.6 |
Granat | 20 | 2 łyżki | 16.6 |
Suma: | 287 | 405.7 |
Drugie śniadanie
Papier ryżowy przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. W papier zawinąć tuńczyka, kawałki pomidorów, roszponke oraz kiełki.
produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa | energia [kcal] |
Papier ryżowy | 36 | 4 arkusze | 106.6 |
Tuńczyk, w wodzie lub sosie własnym, w kawałkach | 60 | 1/2 puszki | 57.6 |
Pomidory suszone w oliwie | 40 | 4 sztuki | 82.8 |
Roszponka | 20 | 1 garść | 0.0 |
Kiełki brokuła | 8 | 1 łyzka | 4.6 |
Suma: | 164 | 251.6 |
Obiad
Kurczaka posypać pieprzem ziołowym, zawinąć w szynkę i piec w piekarniku przez 20 minut. Ryż ugotować przyprawić solą i dodać kurkumę. Buraka pokroić w cienkie plastry zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut. Na roszponkę położyć pieczone buraki polać sosem: wymieszać oliwę, ocet, miód i musztardę.
produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa | energia [kcal] |
Kurczak, pierś | 100 | 1/2 sztuki | 99.0 |
Pieprz ziołowy | 3 | 1 łyżeczka | 7.7 |
Szynka parmeńska | 30 | 2 plastry | 66.6 |
Ryż brązowy | 30 | 2 łyżki | 96.6 |
Kurkuma, przyprawa | 2 | 1/2 łyżeczki | 7.1 |
Rukola | 80 | 4 garśćcie | 24.0 |
Burak | 105 | 1 sztuka | 39.9 |
Oliwa z oliwek | 5 | 1 łyżeczka | 44.1 |
Ocet jabłkowy | 3 | 1 łyżeczka | 0.7 |
Miód pszczeli | 6 | 1/2 łyzeczki | 19.4 |
Musztarda | 5 | 1/2 łyżeczki | 8.1 |
Podwieczorek
Na roszponkę wyłożyć pokrojoną pomarańczę, awokado i posypać granatem
produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa | energia [kcal] |
Roszponka | 120 | 6 garści | 0.0 |
Pomarańcza | 150 | 1 mała sztuka | 66.0 |
Awokado | 70 | 1/2 sztuki | 112.0 |
Granat | 30 | 2 łyżki | 24.9 |
Suma: | 370 | 202.9 |
Kolacja
Warzywa pokroić w kostkę, polać olejem, posypać przyprawami i zawinąć w papier do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 40 minut, po wyjęciu polać miodem i wymieszać.
produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa | energia [kcal] |
Marchew | 100 | 1 duża sztuka | 27.0 |
Pietruszka, korzeń | 50 | 1 średnia sztuka | 19.0 |
Seler korzeniowy | 120 | 2 plastry | 25.2 |
Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 15 | 5 sztuk | 18.8 |
Oliwki czarne marynowane, konserwowe | 15 | 5 sztuk | 18.8 |
Śliwki suszone | 28 | 4 sztuki | 84.0 |
Papryka czerwona | 60 | 1/3 sztuki | 16.8 |
Olej rzepakowy | 5 | 1 łyżeczka | 44.2 |
Miód pszczeli | 6 | 1/2 łyżeczki | 19.4 |
Kurkuma, przyprawa | 4 | 1 łyżeczka | 14.2 |
Przyprawa papryka ostra | 2 | 1 szczypta | 5.8 |
Przyprawa papryka słodka | 3 | 1 łyżeczka | 8.7 |
Suma: | 408 | 301.9 |