
Wszystko co musisz wiedzieć zanim zaczniesz
Nietolerancja pokarmowa to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki pożywienia. Jest to reakcja opóźniona i objawy zazwyczaj są oddalone w czasie, tzn. po zjedzeniu nietolerowanego pokarmu dolegliwości nasilają się po jakimś czasie dlatego nie wiążesz, np. bólu głowy, z posiłkiem sprzed dwóch dni. Problem z nietolerancją pokarmową dotyczy nawet 45 % populacji.
Większość pacjentów po zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowej i wykluczeniu szkodliwych produktów z diety przestaje odczuwać dotychczasowe dolegliwości (często odczuwane przez wiele lat).
Test w moim gabinecie wykonywany jest na 59 alergenów takich jak:
WARZYWA | brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka |
ZIARNA | owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, gluten |
ORZECHY/FASOLE | migdały, orzech brazylijski, włoski, nerkowiec, mieszanina roślin strączkowych, ziarna soi, kakao |
MIĘSO | kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina |
RYBY | mieszanina ryb białych, mieszanina ryb słodkowodnych, tuńczyk, mieszanina skorupiaków. |
OWOCE | jabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melony |
INNE | jajka, mleko krowie, herbata, imbir, czosnek, grzyby, drożdże, oliwki |
