fbpx

Wszystko co musisz wiedzieć zanim zaczniesz

W dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na spożywanie ogromnej ilości wysoko przetworzonej żywności, która obciąża nasz organizm, co w konsekwencji może doprowadzić do wielu chorób metabolicznych takich jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze itp. Dodatkowo złe nawyki żywieniowe mogą powodować senność, ospałość i brak energii. Pomogę Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i nauczę Cię, jakie produkty wybierać, która żywność jest wartościowa, a której lepiej unikać. Dowiesz się, jak dbać o swoje zdrowie i jak dobrze odżywiać swój organizm, aby mieć dużo siły i energii.

Co powinieneś wiedzieć

Obowiązuje kilka zasad, których należy przestrzegać w codziennej diecie:

  • Regularne odżywianie
  • Różnorodność posiłków
  • Ograniczenie produktów zawierających tłuszcze trans
  • Ograniczenie spożycia węglowodanów prostych
  • Wprowadzenie do diety warzyw i owoców
  • Wprowadzenie do diety węglowodanów złożonych
  • Unikanie nadmiaru soli
  • Umiar w spożywaniu alkoholu
  • Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody

Warto zwrócić uwagę na to, co kupujemy – czytajmy dokładnie etykiety. 

Jedz mało a często.

Najważniejsze w ciału całego dnia jest śniadanie. Powinno być zjedzone najlepiej w ciągu godziny po przebudzeniu. Zdrowe i sycące śniadanie pozwoli na zwiększenie wydajności Twojego organizmu i zapobiegnie spożyciu nadmiaru kalorii w drugiej części dnia. Każdy kolejny posiłek powinien pojawiać się co 3-4 godziny. Taka regularność stabilizuje poziom glukozy we krwi, przyspiesza metabolizm, a dzięki temu mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami. 

Ciemny chleb jest zdrowszy od białego?

Pułapka. Chleb powinien być razowy. Tymczasem ciemne pieczywo bywa zwykle wypiekane z tej samej mąki co jasne czyli pszennej mocno oczyszczonej. Swój kolor zawdzięcza po prostu dodatkom. Najzdrowsze jest pieczywo z mąki żytniej na zakwasie lub razowej i takiego składu szukaj na etykietach. Dlaczego warto wybierać pieczywo razowe skoro ma bardzo podobną kaloryczność do pieczywa pszennego? Popularny razowiec zawiera więcej błonnika regulującego poziom cukru we krwi, wspomaga tym samym trawienie i daje uczucie sytości na dłużej, posiada też niższy indeks glikemiczny (im indeks niższy tym zdrowszy dla naszego organizmu).

Po 18:00 już nie jemy…

Absolutnie nie. To nie godzina, o której jemy kolację ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale czas, w jakim po spożyciu ostatniego posiłku zaśniemy. Przyjmuje się, że odpowiednie będzie spożycie kolacji na 2-3 godziny przed snem. Kładziesz się spać o godzinie 23:00? Kolacja o 20:00 nie będzie złym pomysłem! A trzy godziny będą dla naszego organizmu optymalnym odcinkiem czasu na strawienie pokarmu i zapewnienie nam spokojnej nocy.