fbpx

O czym warto pamiętać

Odpowiednie żywienie dzieci i młodzieży jest kluczową kwestią warunkującą zdrowie w życiu dorosłym. Nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat, dlatego należy jak najwcześniej zacząć uczyć dzieci zdrowych wzorców żywieniowych równocześnie starając się eliminować te, które niekorzystnie wpływają na ich zdrowie.

Zapraszam na konsultacje także tych rodziców, których dzieci zmagają się z chorobą, alergią pokarmową, mają nadwagę lub niedowagę, są niejadkami i ciężko przekonać je do jedzenia warzyw.

Co powinieneś wiedzieć

Nie zmuszaj dziecka do jedzenia, jeśli nie ma na to ochoty w danym momencie.

Żołądek małego dziecka jest wielkości pięści. Jeśli dziecko poczuje głód, to na pewno da nam znać. Równocześnie nie pozwól, aby miało dostęp do słodyczy. Lubi hamburgery? Przygotuj zatem domowe z mięsa drobiowego, z pysznymi warzywami, bez konserwantów i ulepszaczy. Lubi pizzę – upiecz domową z dobrej jakości składników.

Zachęcaj dziecko do aktywności fizycznej - naucz je od małego, że sport jest zdrowy.

Rower, spacery, piłka nożna, taniec. Jeśli dziecko od najmłodszych lat będzie aktywne, to w okresie dorastania nie będzie unikało aktywności fizycznej.

Parówki nie są złe!

Oczywiście nie wszystkie dlatego czytaj etykiety. Dzieci lubią parówki więc im ich nie odmawiaj, ale wybieraj te o wysokiej zawartości mięsa. Kupuj takie, których zaletą jest brak MOM (mięsa oddzielanego mechanicznie), konserwantów, fosforanów czy wzmacniaczy smaku.

Zbędne kilogramy u dzieci to kwestia genów…

Absolutnie nie! Geny mają wpływ na wagę naszych dzieci jedynie w 20%. Zbędne kilogramy w młodym wieku to niestety wina rodziców i zaszczepionych przez nich nawyków żywieniowych. Jeśli od najmłodszych lat dziecko ma kontakt ze słodyczami, słodkimi napojami gazowanymi czy fastfoodami lub po prostu je, kiedy chce i co chce, to skutki w postaci nadwagi będą szybko widoczne. Otyłość u dzieci i młodzieży to bardzo poważny problem społeczny. Należy pamiętać, że problemy z wagą przekładają się na problemy zdrowotne i psychospołeczne.

Soczki i wody smakowe są zdrowe.

Kolorowe reklamy próbujące przekonać rodziców o zawartości witamin w napojach kolorowych, o braku cukru i konserwantów….to tylko CHWYT MARKETINGOWY. Półtoralitrowa „zdrowa woda smakowa” zawiera około 12 łyżeczek cukru. Regularne spożywanie takiej „wody” może prowadzić do rozwoju próchnicy, nadwagi i cukrzycy typu II. Podobnie z soczkami dla dzieci – do soków nie można dodawać barwników, konserwantów i cukru. Jeśli zawierają któryś z tych elementów, to nie są już sokiem..

Warto dawać dziecku przede wszystkim wodę i starannie wybrane soki, najlepiej świeżo wyciskane. Jeśli koniecznie trzeba już jakiś napój posłodzić– wykorzystaj miód.

Słodycze w diecie są potrzebne – to przecież węglowodany…

Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich dawkach. Warto pamiętać, że słodycze w jakiejkolwiek postaci powinny być jedynie dodatkiem, a nie stałym, codziennym elementem diety. Cukry proste, które występują w słodkościach, uzależniają. Po spożyciu dawki cukru szybko wchłania się on z układu pokarmowego, co przekłada się na wzrost poziomu glukozy we krwi. Im bardziej gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, tym większe wydzielanie insuliny, która walczy z poziomem glukozy, co po niedługim czasie powoduje gwałtowny jej spadek, a to z kolei oznacza kolejny napad wilczego apetytu (jest to tzw. huśtawka glikemiczna). I tak koło się zamyka…

„Dobre” węglowodany czyli jakie? Dobre węglowodany są cenne dla zdrowia, ponieważ stanowią źródło witamin, biopierwiastków oraz błonnika. Gdzie je znajdziesz? M.in. w: kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, brązowym ryżu, komosie ryżowej, amarantusie, płatkach owsianych oraz w warzywach i wybranych owocach – kliknij

Klaudia - Wzrost 161 (cm) - Wiek 12 lat

 

Pomiar I – 12.09.2015 II – 24.10.2015 III – 9.01.2016
Waga 79,3 kg 76,1 kg 73,5 kg
BMI 30,6 29,5 28,7
Tkanka tłuszczowa kg 33 kg 30 kg 28 kg

Damian - Wzrost 174 (cm) - Wiek 14 lat

 

Pomiar I – 08.09.2015 II – 13.10.2015 III – 26.01.2016
Waga 94,5 kg 90,7 kg 84,8 kg
BMI 31,2 30 28
Tkanka tłuszczowa kg 26,4 kg 22,8 kg 18 kg