fbpx
  • Bielsko-Biała|Żywiec|Skoczów
  • Poniedziałek-Piątek: od 8:00 do 18:00

Żywienie kobiet planujących ciążę, kobiet w ciąży i karmiących piersią

Zaplanuj swoje odżywianie przed i podczas ciąży

Odżywianie przed planowaną ciążą, w czasie ciąży i podczas karmienia piersią ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Już w momencie planowania ciąży należy zadbać o odpowiednie odżywienie organizmu, dostarczenie wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin oraz spożywanie produktów żywnościowych wysokiej jakości. Dobrze zbilansowana dieta kobiety w ciąży nie tylko gwarantuje zdrowie dziecka, ale i dobrą formę mamy. Karmienie piersią również wymaga zdrowej i pełnowartościowej diety, aby w jego trakcie nie doprowadzić do niedoborów składników odżywczych w organizmie matki.

Co powinieneś wiedzieć

Kwas foliowy oraz witaminy i minerały:

Jeśli planujesz w najbliższym czasie zajść w ciążę – konieczne jest odpowiednie przygotowanie organizmu do tego ważnego wydarzenia. Odpowiednio skomponowana dieta bogata w:

– witaminy: A, C, B1, B2, B6, B12, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy,
– minerały takie jak cynk, żelazo, selen,
– tłuszcze nienasycone,

przyczyni się do poczęcia zdrowego, prawidłowo rozwijającego się dziecka oraz uniknięcia problemów z zajściem i utrzymaniem ciąży. Na etapie planowania warto wybrać się do lekarza, zbadać krew i przegotować organizm również pod kątem aktywności fizycznej.
Czego unikać przed poczęciem: alkoholu, nikotyny, kofeiny, cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Ważna jest tez kondycja psychiczna, a więc stres jest absolutnie niewskazany.

OMEGA-3

W czasie ciąży warto suplementować się kwasami tłuszczowymi omega-3 – liczne badania dowodzą, że uzupełnienie diety olejem rybim (np. tranem) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób alergicznych u dzieci oraz ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry.

Aktywność fizyczna jest wskazana.

Przed zajściem w ciążę warto przygotować do niej swoje ciało – wzmocnić mięśnie kręgosłupa i brzucha. W trakcie ciąży zalecany jest umiarkowany wysiłek fizyczny. Kluby fitness coraz częściej mają w swojej ofercie spokojne ćwiczenia rozciągające i wzmacniające dedykowane kobietom w ciąży. Aktywność fizyczna przed i w trakcie ciąży pomoże kobiecie szybciej wrócić do formy po okresie połogu.

W ciąży lepiej unikać serów pleśniowych?

Tak, to fakt. Ten typ serów może zawierać listeria monocytogenes – bakterię, która wywołuje chorobę zwaną listeriozą. Listerioza powoduje zakłócenia w procesie prawidłowego rozwoju dziecka, a dokładnie rozwoju jego układu nerwowego.

W czasie ciąży trzeba jeść za dwoje.

Nic bardziej mylnego! Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży zwiększa się, ale nie dwukrotnie. W drugim trymestrze jest to wzrost zaledwie o 360kcal, w trzecim trymestrze o 450kcal, z kolei w czasie laktacji o 500kcal. Należy więc zwrócić tutaj uwagę nie na ilość, ale na jakość dostarczanych produktów, aby były jak najlepsze i miały jak najwięcej wartości odżywczych. Warto dodać, że prawidłowy wzrost wagi w okresie ciąży to 11-16 kg.

Uboga dieta matki powoduje zubożenie mleka.

Nie, mleko matki jest zawsze pełnowartościowe. Organizm do wytworzenia mleka wykorzysta zapasy mamy więc gdy dieta mamy jest uboga w składniki odżywcze, po kilku miesiącach to właśnie w organizmie matki wystąpią niedobory, zaczną łamać się jej paznokcie, wypadać włosy albo pojawi się anemia.

Mała ilość alkoholu nie zaszkodzi….

Każda ilość alkoholu wypitego w ciąży może spowodować nieodwracalne uszkodzenia płodu, a dziecko może urodzić się z FAS (alkoholowym zespołem płodowym). Już pół godziny po spożyciu alkoholu przez matkę stężenie alkoholu we krwi dziecka jest takie samo jak we krwi matki.

Wystarczy sam wysiłek fizyczny i zrzucę zbędne kilogramy.

Nieprawda. Aktywność fizyczna jedynie wspomaga odchudzanie. Musimy pamiętać, że oczekiwany skutek przyniesie dobrze zbilansowana dieta wspomagana odpowiednio dobraną aktywnością ruchową. Należy pamiętać, że podczas regularnego uprawiania sportów zwiększa się ilość masy mięśniowej, która sporo waży, co utrudnia zmniejszenie masy ciała. Ważny jest więc rodzaj wykonywanego wysiłku fizycznego. Przy krótkim i intensywnym treningu organizm spala głównie węglowodany. Aby spalić tkankę tłuszczową, należy ćwiczyć regularnie, a trening powinien trwać co najmniej godzinę.