
Krok 1:
Przygotuj dzienniczek wszystkich wypitych płynów i spożytych produktów w ciągu ostatniego tygodnia. Zapisz w dzienniczku wszystko, co dla mnie niezbędne: godziny posiłków, ilość, konkretne produkty np.:
7:00 śniadanie: bułka pszenna, 2 plasterki sera żółtego, 2 łyżeczki masła, 2 małe pomidory, mała kawa z mlekiem (2,0%)
13:00 obiad: pierś z kurczaka smażona w panierce – pojedyncza około 150g, ziemniaki (2 średnie sztuki), masło (1 łyżeczka), surówka z 1 marchwi itd.
Podczas analizy Twoich nawyków żywieniowych lepiej poznam Twoje preferencje odnośnie do produktów, Twoje umiejętności kulinarne oraz możliwości czasowe. Ułatwi mi to ułożenie dla Ciebie diety idealnej – smacznej i łatwej do przygotowania.
Krok 2:
Podczas wizyty będziemy dokonywać pomiaru masy i składu Twojego ciała dlatego pamiętaj, żeby być minimum 2 godziny po posiłku i minimum 2 godziny po wysiłku fizycznym. Pomiar składu ciała to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna. Na wizytę ubierz się lekko – poproszę Cię o rozebranie się do spodni i podkoszulki (informacja dla Pań – zrezygnujcie z pończoch i rajstop, ponieważ pomiar dokonywany jest na boso).
UWAGA! Jeśli jesteś w ciąży, cierpisz na epilepsję lub masz wszczepiony rozrusznik serca – dokonam pomiaru w tradycyjny sposób.
Krok 3:
Przygotuj listę wszystkich spożywanych lekarstw i suplementów diety. Jeśli cierpisz na jakiekolwiek schorzenie poinformuj mnie o tym wcześniej i zabierz ze sobą ostatnie wyniki badań krwi i moczu.
Krok 4:
Jeżeli dawno nie wykonywałeś badań krwi, przed naszym pierwszym spotkaniem warto wykonać:
ogólną morfologię krwi;
profil lipidowy (cholesterol całkowity, HDL, LDL, TG;
profil tarczycowy (TSH, Ft3, Ft4);
próby wątrobowe (Alat, Aspat);
poziom glukozy i insuliny na czczo;
poziom witaminy D3 – 25(OH)D3.