fbpx

Testy na nietolerancje pokarmowe

Nietolerancja pokarmowa to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki pożywienia. Jest to reakcja opóźniona i objawy zazwyczaj są oddalone w czasie, tzn. po zjedzeniu nietolerowanego pokarmu dolegliwości nasilają się po jakimś czasie dlatego nie wiążesz, np. bólu głowy, z posiłkiem sprzed dwóch dni. Problem z nietolerancją pokarmową dotyczy nawet 45 % populacji.

Większość pacjentów po zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowej i wykluczeniu szkodliwych produktów z diety przestaje odczuwać dotychczasowe dolegliwości (często odczuwane przez wiele lat).

Badanie na nietolerancje pokarmowe wykonywane są w klasie przeciwciał IgG.

Test w moim gabinecie wykonywany jest na 59 alergenów takich jak:

 
WARZYWAbrokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka
ZIARNAowies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, gluten
ORZECHY/FASOLEmigdały, orzech brazylijski, włoski, nerkowiec, mieszanina roślin strączkowych, ziarna soi, kakao
MIĘSOkurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina
RYBYmieszanina ryb białych, mieszanina ryb słodkowodnych, tuńczyk, mieszanina skorupiaków.
OWOCEjabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melony
INNEjajka, mleko krowie, herbata, imbir, czosnek, grzyby, drożdże, oliwki

Ważne informacje

Objawy nietolerancji pokarmowej mogą być różne:

Skontaktuj się: