Dzisiaj przepis na wegetariańskie papryczki♥️
Ilość składników na 4 sztuki.
1 sztuka 338kcal i 12g białka ♥️ niski indeks glikemiczny
Składniki:
⏺4 papryki
⏺100g ryżu Basmati
⏺łyżka masła klarowanego
⏺1 cebula
⏺2 ząbki czosnku
⏺3 pomidory obrane ze skórki
⏺puszka czerwone fasoli
⏺mała puszka kukurydzy
⏺ pęczek natki pietruszki
⏺sól i pieprz
⏺kurkuma
⏺papryka słodka
⏺oregano
Przepis:
1. Paprykę umyć, odciąć górę i oczyścić z pestek.
2. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
3. Na maśle klarowanym zeszklić cebule, dodać pokrojony w plastry czosnek.
4. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić i dodać na patelnię.
5. Fasole i kukurydze odsączyć z zalewy, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać na patelnie do pomidorów.
6. Na patelnie dodać przyprawy, ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki.
7. Całość wymieszać i nałożyć do papryki.
8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno nalać wody.
9. Piec około 40 minut.
Dajcie znać czy przepis Wam się spodobał 🙂