fbpx

A wszystko za sprawą czerwonej fasoli.
Dlaczego ciasto na bazie czerwonej fasoli będzie zdrowsze ? 

Ponieważ zawiera białko roślinne oraz błonnik które dadzą duże poczucie sytości. Indeks glikemiczny tego fit deseru jest niski, wiec mogą spokojnie zajadać go osoby z insulinooporność. Ciasto z fasoli będzie bogatsze w witaminy i minerały, w porównaniu do ciasta przygotowanego na białej mące .

Jak przygotować ten pyszny fitdeser ? 😍

Potrzebujemy: 

✅ puszkę czerwonej fasoli 

✅ 1 banan 

✅ 2 jajka 

✅ 40g oleju 

✅ 70g ksylitolu / erytrol lub miodu jeśli wolicie słodsze desery można dodać więcej słodzidła 

✅ 3 łyżki kakao 

✅ 1 płaska łyżeczka sofy oczyszczonej .

⚖️ Podane ilości są na mniejsza formę jeśli posiadasz dłuższa foremkę lub okrągła to przygotuj ciasto z podwójnej porcji. 

Przygotowanie:
1. Fasolę odsączyć z zalewy i wypłukać.

2. Dodać olej roślinny.

3. Fasole z olejem zmiksować blenderem ❗️ ważne, aby fasolę dokładnie zmiksować tak aby nie zostały żadne grudki.

4. Następnie dodać pokrojonego banana, cukier, jajka i znowu zmiksować.

5. Na koniec dodać sodę i kakao całość dokładnie wymieszać.

6. Masę wylać do posmarowanej olejem foremki.

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180st. C góra – dół na środkowa półkę. Piec 50 minut.

8. Roztopić czekoladę i posypać wiórkami kokosa. 

Smacznego 🥰♥️♥️.

2 Replies to “Czekoladowy murzynek bez mąki”

  1. Co jest lepsze zamiast cukru: ksylitol, erytrol czy może stewia?

  2. Każdy ze słodzików, które Pani wymieniła będzie w porządku. Dla osób z zaburzoną gospodarką cukrową lub insulinoopornością najlepszym wyborem będzie erytrol, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*